KAFÉ & RECEPT

Under Påsk på Hagalund Trädgård är vårt kafé öppet i växthuset, där vi serverar påsklandgång och nygräddade våfflor. Om vädret tillåter kommer vi även att ha servering utomhus.

Här kommer också några av våra efterfrågade recept på det vi brukar servera när vi har öppet inför jul och under sommaren:

JULRECEPT

Många av dessa har bett om recept på godsakerna som finns på julfatet. Så på begäran kommer här recepten på julskinkan, mumman, senapen, Margaretafrallan, saffranspannkakan och sillen.

KAJSA VARGS JULSKINKA
Receptet är inte nytt men smakar lika underbart gott varje gång! För att inte tala om doften!
Detta behövs för en skinka på 4-5 kg:
2 tsk hela nejlikor
2 tsk hela kryddpepparkorn
2 tsk rosmarin
2 tsk mejram
6 lagerblad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort svålen på skinkan och lägg den på ett stort ark ugnsfolie. Vi brukar rulla av nätet på halva skinkan, ta bort svålen där, rulla tillbaka nätet och upprepa proceduren på andra halvan av skinkan.

Stöt kryddorna väl i en mortel och smula lagerbladen. Klappa in kryddblandningen på skinkans alla sidor. Svep om skinkan väl och lägg den på galler i långpanna.

Sätt i en termometer och baka skinkan tills termometern visar 71 grader. Häll av spadet, kan eventuellt sparas och spädas för dopp i grytan, och svep in skinkan i folio igen så att den får ”sätta sig” något.

MUMMA
Ger 1 liter dryck

1 dl alkoholfri glögg
33 cl kall porter
33 cl kall, alkoholfri ljus lager
33 cl sockerdricka
1 apelsin

Blanda allt, lite försiktigt så att det inte skummar för mycket. Tvätta apelsinen och skär den i skivor och sedan i halvmånar. Lägg den skurna apelsinen i botten på en kanna. Häll sedan på mumman. Låt dra en liten stund och häll upp i glas.

Hagalunds starka senap
2 msk bruna senapskorn
1 dl Colmans senapspulver
2 msk gin
0,5 dl honung
1 msk florsocker
0,5 dl creme fraiche

Krossa senapskornen. Går fint i en mixer. Blanda allt och låt stå i kylskåp 3 – 4 dagar.
Lycka till!

KLIFRALLOR MED FRÖN
Vi kallar den ”Margaretafrallan” då vi fått receptet av henne
30 stycken

Dag 1
25 g jäst
5 dl mjölk, kylskåpskall
2 tsk salt
2 dl kruskakli
6 dl vetemjöl special

Dag 2
degen från dag 1
25 g jäst
½ dl mjölk, kylskåpskall
½ dl smält smör
¾ dl mörk sirap
7 – 8 dl vetemjöl special

Garnering: 2 dl fröblandning, t ex pumpafrön, vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön

Dag 1: Lös upp jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken, salt, kruskakli och vetemjöl. Blanda till en lös deg. Täck bunken med plastfolie och låt fördegen stå kallt till nästa dag.

Dag 2: Blanda degen från dag 1 med smulad jäst, mjölk, smör och sirap. Blanda ner vetemjölet och arbeta degen i maskin i 10 minuter. Låt jäsa under duk i 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Dela varje del i 10 bitar.

Blanda ihop frön i en djup tallrik. Forma degbitarna till fina frallor. Pensla med vatten och doppa i fröblandningen. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.

Låt bröden jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda frallorna i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Njut!

GOTLÄNDSK SAFFRANSPANNKAKA
Sätt ugnen på 225 grader

1 liter risgrynsgröt. Vi har använt oss av färdigkokt i ”rulle”
4 ägg
2 dl vispgrädde och 1 dl mjölk
1 msk socker (kan mycket väl uteslutas)
1 pkt saffran

Blanda allt, häll upp i smord form. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter – helt beroende på vilken storlek formen har. Vi gör ju små enportionsformar och de är inne ca 15 minuter.

Serveras varm, ljummen eller kall med favoritsylt och vispad grädde.
Mmmmmmm!

HAGALUNDS SILL
Vattna ur sillfiléerna i en stor kastrull i ett dygn. Skär till lagom stora bitar.

Löksill
750 g saltssill

Ättikslag:
1,5 dl ättikssprit 12 %
3 dl strösocker
4,5 dl vatten
Koka ihop lagen, låt svalna helt

Ca 30 korn kryddpeppar
3 lagerblad
1,5 – 2 stora delade/skivade rödlökar
1 morot i slantar

Varva allt i burken, slå sen på lagen så att det täcker

Senapssill
750 g saltssill

Lag:
8msk socker
2 dl senap
lite vitpeppar
4 msk stark senap
4 dl neutral matolja
2 pkt fryst dill
1 dl vatten
Blanda allt, ha i vattnet sist.

Varva i burken med delad/skivad rödlök (1,5 – 2 stora) och sillen
Låt stå i kylen minst ett par dygn.

ANDRA RECEPT


Under hösten 2021 har vi haft glädjen att, under ledning av vår dotter Julia, få ha keramikkurser i vårt växthus. Vi har då serverat en tomat- och linssoppa. Flera av deltagarna har önskat recept på denna. Så här gjorde vi:

TOMAT- & LINSSOPPA
4 personer

Ingredienser:
6 tomater
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
rapsolja
1,5 dl röda linser
0,5 l grönsaksbuljong
Lite oregano och timjan
Salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader

Skär tomater och lök i klyftor. Lägg i långpanna, klädd med bakplåtspapper. Lägg i de hela och skalade vitlöksklyftorna. Ringla olja och strö salt över.

1 timma i ugnen

Häll över allt i en bunke och mixa slätt.

Koka linserna efter anvisningar på paketet. Jag halverar koktiden då jag gillar när det är lite motstånd i linserna.

Smaksätt med salt, peppar, oregano och timjan.

Smaklig måltid!


I vårt sommarkafé har vi serverat vår hembakta fralla, som flera kunder har önskat receptet på. Det är vår variant av Anna Bergenströms ” Det fantastiska brödet”.
Här kommer det:

HAGALUNDSFRALLAN
Cirka 15-20 stycken, beroende på vilken storlek man vill ha.

Ingredienser:
25g jäst
2 tsk salt
1 msk vit sirap eller honung
2 portioner havregrynsgröt – 4dl vatten och 2dl havregryn
2dl havremjölk
Vatten
5dl rågsikt
ca 9dl vetemjöl + extra till bakbord

Gör så här:
Smula jästen i degbunken. Häll saltet och sirap eller honung över och låt det smälta ihop. Koka gröten, obs inget salt i den. Vispa kraftigt i gröten under kokningen så att den blir seg.

Häll upp gröten i ett litermått och tillsätt havremjölken. Häll därefter på vatten så att litermåttet fylls.

När degvätskan är fingervarm tillsätts denna i degbunken. Rör ut jästen. Blanda i mjöl under omrörning. Jag kör min i en hushållsassistent. Degen ska hålla ihop men vara lös/kletig.

Strö över mjöl och låt jäsa under dubbla bakdukar ca 2 timmar.

Mjöla bakbordet väl, sleva ut degen, vik den dubbel och skär loss lagom stora bitar som föses upp på plåt. KNÅDA EJ!

Gräddas till fin färg ca 10 minuter i 250 grader.

Lycka till!