KAFÉ

I vårt kafé har vi i sommar serverat vår hembakta fralla, som flera kunder har önskat receptet på. Det är vår variant av Anna Bergenströms ” Det fantastiska brödet”.

Här kommer det:

Hagalundsfrallan

Cirka 15-20 stycken, beroende på vilken storlek man vill ha.

Ingredienser:

25g jäst

2 tsk salt

1 msk vit sirap eller honung

2 portioner havregrynsgröt – 4dl vatten och 2dl havregryn

2dl havremjölk

Vatten

5dl rågsikt

ca 9dl vetemjöl + extra till bakbord

Gör så här:

Smula jästen i degbunken. Häll saltet och sirap eller honung över och låt det smälta ihop. Koka gröten, obs inget salt i den. Vispa kraftigt i gröten under kokningen så att den blir seg.

Häll upp gröten i ett litermått och tillsätt havremjölken. Häll därefter på vatten så att litermåttet fylls.

När degvätskan är fingervarm tillsätts denna i degbunken. Rör ut jästen. Blanda i mjöl under omrörning. Jag kör min i en hushållsassistent. Degen ska hålla ihop men vara lös/kletig.

Strö över mjöl och låt jäsa under dubbla bakdukar ca 2 timmar.

Mjöla bakbordet väl, sleva ut degen, vik den dubbel och skär loss lagom stora bitar som föses upp på plåt. KNÅDA EJ!

Gräddas till fin färg ca 10 minuter i 250 grader.

Lycka till!