
Drömmar slår in
Sommaren 2020 blev äntligen vår dröm om ett växthus sann! Det här var något som vi länge funderat på men aldrig riktigt kommit till skott med. Många beslut är det som ska tas och ett av de allra första, och kanske det allra viktigaste, är valet av leverantör. Det är helt nödvändigt att hitta någon som man kan lita på och ha möjlighet att återkomma till med olika typer av spörsmål. Det sammanfaller förstås med beslut gällande material, storlek, sockel, eldstad och färg. Vi surfade runt på nätet och besökte en del fysiska utställningar/butiker också. Vi lärde oss massor och vårt drömväxthus framträdde allt tydligare.
När vi sommaren innan började anlägga en 450 kvm stor köksträdgård visste vi att vi önskade kröna den med ett stort växthus. Som pricken över i och för att ge potagern en extra dimension. Efter en del funderande bestämde vi oss slutligen för ett i trä med sadeltak, kamin, el och vatten samt två ingångar. Vi fastnade också för att ha en gjuten betonggrund, på så vis fick vi bättre isolering och flexibilitet när det gäller inredningen. Kanske mer som ett orangeri än ett renodlat växthus.
Enberget blev vår leverantör
Så småningom hittade vi det växthus som motsvarade alla våra önskemål och mer därtill! Vi tog kontakt med Daniel på enberget.se Han driver företaget tillsamman med Jesper. Daniel ritar och tillverkar allt material och Jesper är byggnadsingenjören som gör alla beräkningar för att konstruktionerna ska hålla för väder och vind. Förutom några standardmodeller ritar de även växthus efter kundernas önskemål. Precis vad vi letat efter. Företaget har sin bas i trakterna kring Uppsala vilket inte hindrar dem att bygga t ex på Bohuskusten. Vilken tur för oss! Efter en första kontakt per mejl/telefon bestämdes det att Daniel skulle besöka oss på Hagalund i samband med att han levererade material till ett växthus i Alingsås. Huset levererades omålat i byggsats med allt nödvändigt material, en konstruktionsritning, inkluderande både grund och dränering, samt en bra och detaljerad monteringsanvisning.
Då var det bara dags att hugga i!
Grunden först:

Så var det dags att gräva ut för grunden. Efter att först tillbringat en bra stund med att mäta ut placering och grundplattans höjd kom sen grävarna. Först bort med all jord. Vi valde att placera huset med ena långsidan mot öster, för att få maximal uppvärmande effekt av morgonsolen.

Sen markväv och rör till omgivande dränering och de två golvbrunnar vi ville ha. Vi valde lite dyrare små industri/restaurangbrunnar, som är lite tåligare och med sandfång

Sen på med makadam, som grävarna jämnade av och paddade i perfekt våg med hjälp av laser. Sen bygger man en ram av isolerade s.k. L-element. Noggrann mätning krävs!

Sen fyller man upp inuti med mer frigolitisolering. Notera rören för brunnar och framtida dragning av el- och vattenledning.

Färdigisolerat. Det blev 30 cm under plattan. Notera ”diket” längs med kanten.

Nästa steg var armering. Färdiga nät på plattan och längsgående järn och byglar ner i diket. Brunnarna monterades och fixerades med fogskum och lite betong. Vi gjorde allt själva och drömde om najning (svårt för otränad!) på nätterna…

Sen kom betongbilen. Notera gruset som lagts upp mot ramens utsida – helt nödvändigt för att den inte skall rasa när betongen fylls på.


Plattan klar och maskinavjämnad, med fall ner mot brunnarna. Sen måste den hållas våt några dagar för att den inte skall spricka medan den härdar. Enklast att täcka med plast som man vattnar under lite då och då.


Sen var det dags för den 60 cm höga tegelsockeln. Vi hittade ett nytt ”handslaget” danskt tegel som vi tyckte passade bra. Via kontakter fick vi tag Kalle – i en murare i särklass! Han satte igång med stor noggrannhet och entusiasm, och resultatet blev precis så som vi önskat. En fröjd att se en hantverkare med en sådan yrksstolthet i arbete.

Här är sockeln klar. På växthusets bakre gavel, mot södersidan, vill vi ha en braskamin. Därför murades en tegelvägg upp i mitten.

Murningen klar med hål för ventiler och rökkanal.
Måla måla, måla!

Medan grunden och murningen pågick levererades växthusets trästomme, dörrar och vädringsfönster.

Här den stora nockbalken som vi pallade upp under tak inför målningen.


Sen var det bara att börja måla – och det var inget litet jobb! Som tur var har vi en del uthus och utrymmen under tak där vi kunde måla oavsett väder. Vi funderade länge på valet av färg. Linoljefärg var länge ett huvudalternativ, men hörde också att det var betydligt mer arbetskrävande och ibland svårt att få fin finish på. Slutligt beslut blev en alkydoljefärg med noggrann oljegrundning.
Äntligen dags att montera!


Man börjar med långsidorna – stolparna fästs i syllen med pluggar i förborrade hål.

Sen lyfts långsidan på plats och fixeras i lod.

Sen dit med gavelsektionernas syllar och stolpar. Stödbrädor för att få allt rakt.

Långsidor och gavlar klara – nu behövs en byggnadsställning inuti för det fortsatta arbetet.

Sen dags för ett kritiskt moment – montering av nockbalken. Den väger en del så vi tog hjälp av en hjullastare.

Nockbalken fixerades sen med balkarna längs gavelspetsarna.

Sen monterades resterande takbalkar och vädringsfönstren längst upp

Trästommen klar – dags att börja sätta plåt och sen glasa!

Efter att plåtar satts på nock och takfot började monteringen av takens glasskivor. Som fästes med aluminiumlister.

Ena sidans tak färdigglasat!
Ventiler och eldstad:

Ett antal ventiler monterades i muren.


En rejäl gjutjärnskamin placerades framför murväggen. Vi valde ett långt oisolerat rökrör på insidan för att ta tillvara på så mycket värme som möjligt. På utsidan isolerad skorsten
Färdigt!

Lagom till första nattfrosten var allt äntligen på plats och vi kunde börja inreda lite smått inför julen.




